Hoe onderhoud je een leren schort?

in Nieuws

Hoe onderhoud je een leren schort?

Gefeliciteerd, u bent nu de trotse eigenaar van een leren schort. Hiermee kan je pronken met je kookkunsten en er tegelijkertijd cool uitzien. Of je nu een professionele chef-kok bent, een geweldige thuiskok of de plaatselijke barbecue-koning, met een leren bbq-schort zie je er altijd piekfijn uit. En wist je dat lederen schorten de perfecte schorten zijn voor restaurants? Ze zijn stevig, zien er stoer uit en geven uw restaurant een professionele uitstraling. Helaas worden schorten vies tijdens het koken. Dat is nu net de bedoeling van een schort. Om je leren barbecueschort in de beste staat te houden, moet je het dus op de juiste manier schoonmaken en goed verzorgen. Maar maak je geen zorgen, wij zullen je vertellen hoe je dit moet doen.

Let op: alle onderstaande informatie heeft betrekking op alle lederen schorten, behalve die uit onze premium collectie. Deze professionele schorten zijn bijna onderhoudsvrij en worden aan het eind van dit artikel vermeld.

 

Waarom u uw leren schorten moet reinigen

Sommige vlekken geven het leren koksschort karakter. Een paar kreukels of spetters geven het schort een stoere en unieke uitstraling. Dit laat zien dat het schort door een gepassioneerde kok is gebruikt. Wanneer u uw leren kookschort koopt is deze geïmpregneerd met een speciaal ontwikkelde coating. Dit maakt het leer water- en vlekafstotend, zodat het leer geen rode wijn, vet, tomatensaus of iets anders dat u morst absorbeert. Bovendien kan alles wat u morst gemakkelijk worden verwijderd. Maar als u uw schort dagelijks gebruikt, en waarom zou u dat niet doen, loopt het soms een beetje uit de hand en kan een schoonmaakbeurt nodig zijn. Je wilt immers nog steeds kunnen zien dat je schort van leer is gemaakt. Gelukkig is het niet moeilijk om uw leren schorten schoon te maken en het leer in goede conditie te houden. Volg gewoon onze richtlijnen en u en uw schort zullen nog vele jaren klaar zijn voor kookavonturen.

 

Hoe een leren schort wassen?

Om uw leren kookschort schoon te houden, moet u het van tijd tot tijd schoonmaken, maar schoonmaken is niet hetzelfde als wassen. Kun je een leren schort in de wasmachine wassen? Nee! Nou, eigenlijk wel, maar niet als je het daarna wilt blijven gebruiken. Leer is niet geschikt voor de wasmachine. We begrijpen dat het aantrekkelijk kan zijn om de schorten gewoon in de wasmachine te gooien, zeker als je een stapel schorten voor je restaurant hebt, maar het zal aanzienlijke schade aanrichten aan het schort. De beschermlaag zal weg zijn en het leer zal barsten en scheuren. Gebruik dus nooit uw wasmachine om uw schort te reinigen. Met de hand wassen is ook geen goed idee. Het leer zal het water opzuigen, waardoor de beschermlaag verdwijnt en het leer uitdroogt. Hoe moet je je schort dan wel op de juiste manier wassen? Wij raden u aan om uw lederen bbq schort helemaal niet te wassen. U kunt het echter wel op een andere manier reinigen.

 

Hoe maak je een leren schort schoon?

Bij het reinigen van uw leren schorten moet u een paar dingen in gedachten houden. Het eerste is dat water geen vriend is van leer. Als u te veel water gebruikt, verergert u de vlekken op het schort en verwijdert u de beschermlaag. Ten tweede is het belangrijk om het juiste reinigingsmiddel te gebruiken om het leer in goede conditie te houden. Om ervoor te zorgen dat u uw leren kookschort jarenlang kunt blijven gebruiken, kunt u het op de juiste manier reinigen met de volgende zes stappen.

 

Stap 1: Gebruik een vochtige doek

Na het koken kunt u de vlekken gewoon met een vochtige doek verwijderen. Let op het woord vochtig, dus niet nat. Water maakt vlekken op het leer. Met te veel water zullen de vlekken die u probeert te verwijderen in het leer worden opgenomen, zodat u ze er nooit meer uit krijgt. Neem dus een vochtige, zachte doek en veeg de vlekken gewoon weg. Gebruik geen heet of koud water, Luke warm geeft het beste resultaat. Dit werkt het beste als u de vlekken onmiddellijk na het koken verwijdert.

 

Stap 2: Gebruik een speciale lederreiniger

Als alleen een vochtige doek niet voldoende is om de gemaakte vlekken te verwijderen, kunt u een speciale lederreiniger gebruiken. Meestal worden deze verkocht in sprayflacons. U spuit het leer in en neemt een schone doek om het vuil van het schort te vegen. Gebruik nooit zeep of andere reinigingsmiddelen, die niet bedoeld zijn voor gebruik op natuurlijk leer. Gebruik ook geen meubelreiniger. Deze reinigers verwijderen het natuurlijke vet in het leer en zorgen ervoor dat het leer uitdroogt, met scheuren en barsten tot gevolg.

 

Stap 3: Maak het hele schort schoon

Hoe voorzichtig u ook bent bij het reinigen van uw schort, u kunt de kleur van het leer veranderen. Om een natuurlijke, egale kleur te behouden moet u altijd het hele schort reinigen. Maak niet alleen de vlekken schoon, maar behandel het hele schort in één keer. Dit voorkomt kleurverschillen en voorkomt dat de beschermlaag ongelijkmatig over het schort verdeeld is.

 

Stap 4: De achterkant van het leren bbq schort schoonmaken

De achterkant van je leren barbecueschort is meestal niet zo glad als de voorkant, het is suède. Daarom moet de achterkant van het schort op een andere manier gereinigd worden dan de voorkant. Ook voor de achterkant kun je een lederreiniger gebruiken. Je spuit het erop, maar dan neem je een zachte borstel om de vlekken er voorzichtig uit te borstelen. Een ronddraaiende beweging werkt over het algemeen het beste. Na het borstelen neem je een schone doek en veeg je het vuil weg.

 

Stap 5: Laat uw leren schort drogen

Nadat u uw schort hebt schoongemaakt, moet u het aan de lucht laten drogen. Het is het beste om het schort op te hangen, want dan behoudt het zijn natuurlijke vorm. Hang het schort niet in direct zonlicht. Het droogt sneller, maar als leer te snel droogt, gaat het scheuren. Dus houd je haardroger, verwarming en de zon uit de buurt van je natte leren schort. U zult alleen maar schade veroorzaken.

 

Stap 6: Behandel het leder

Een zeer belangrijke stap in het onderhoud van uw schort. Na een grondige reiniging van het schort, kan het zijn dat je een deel van de beschermlaag op het leder hebt verwijderd. Om te voorkomen dat het leer vlekken absorbeert en om het leer mooi gehydrateerd te houden, moet je deze beschermlaag vervangen door een speciale lederwas die je hier in onze webshop kunt vinden. Deze volledig natuurlijke wax is speciaal ontwikkeld om uw lederen koksschort te behandelen en het in de best mogelijke conditie te houden. Het bevat o.a. lijnzaadolie en Carnuba bijenwas.

 

Hoe onderhoud je een leren schort

Naast schoonmaken moet je het leer ook in goede conditie houden. Dat maakt het schoonmaken gemakkelijker en het zorgt ervoor dat uw leren barbecueschort er altijd op zijn best uitziet. Omdat leer een natuurproduct is, moet het met zorg behandeld worden. Gelukkig hebben wij ervaring met het produceren van stevige leren schorten en kunnen wij u tips geven over het onderhoud van een leren schort.

 

Tip 1: Gebruik onze speciale onderhoudswax voor leder

Zoals reeds gezegd, maakt lederwax of lederconditioner het leder waterafstotend, vuilafstotend en soepel. Het helpt om het leer er goed uit te laten zien en voorkomt scheuren en barsten. Het is daarom belangrijk om uw leren kookschort regelmatig met leerwas te behandelen. Je smeert het vet op het schort en laat het ongeveer een kwartier zitten zodat het leer het kan opnemen. Na een kwartier veeg je het overtollige vet weg. Je kunt een grote pot van 150ml hier in onze webshop krijgen . Deze Onderhoudswas is ook heerlijk om je leren jas of leren stoel mee te verwennen.

 

Tip 2: Laat de lucht stromen

De beste manier om uw schort op te bergen is door het op te hangen. Zo kan het na gebruik of na het schoonmaken gewoon aan de lucht drogen. Wanneer u meerdere leren schorten heeft, laat er dan wat ruimte tussen, zodat de lucht gemakkelijk bij het schort kan komen. Leer heeft zuurstof nodig om in goede conditie te blijven. Bewaar uw schort dus niet in een afgesloten zak en leg de leren schorten niet dicht op elkaar. U kunt het in een kast opbergen, zolang de kast maar niet luchtdicht is.

 

Tip 3: Bewaar bij kamertemperatuur

Je leren bbq schort is je beste vriend in de keuken en heeft geen probleem met de hitte van het fornuis of de barbecue. Het kan je zelfs beschermen tegen de hitte. Het kan niet tegen de hitte voor langere tijd. In de hitte zal het leer uitdrogen. Droog leer wordt stijf en scheurt gemakkelijk. Je kunt je leren schort het beste op kamertemperatuur bewaren.

 

Tip 3: Vouw het nooit

We kunnen het niet duidelijk genoeg zeggen: vouw je schort nooit. Het veroorzaakt kreuken die er niet meer uit te krijgen zijn en uiteindelijk zal het leer scheuren. Hoe langer het gevouwen is, hoe dieper en lelijker de vouwen en scheuren zullen worden Zelfs als je je schort hebt ingevet en het leer perfect soepel aanvoelt, zal het scheuren als je het vouwt. Als je je schort mee wilt nemen en er een klein pakketje van wilt maken, rol je je schort op.

 

Tip 4: Rek het niet uit

Leer is een natuurproduct en kan rekken. Het gaat gemakkelijk terug in zijn natuurlijke vorm nadat het is uitgerekt. Dat maakt het zeer comfortabel om te dragen. Hoe meer u uw leren schort gebruikt, hoe soepeler en comfortabeler het zal worden. Wanneer u echter slechts een klein deel van het leer zwaar spant of het langere tijd gespannen houdt, zal het niet meer in zijn oorspronkelijke vorm terugkeren. Leg dus geen zware dingen op het schort, want dat zal een rek veroorzaken die niet meer zal verdwijnen.

 

Tip 6: Gebruik geen chemicaliën

Hoe erg de vlekken ook zijn, gebruik nooit chemicaliën op uw leren schorten, zelfs niet als ze bedoeld zijn voor gebruik op leren meubelen. Chemicaliën verwijderen de beschermende coating van uw schort. Zonder de beschermlaag worden vlekken veel gemakkelijker in het leer geabsorbeerd. Chemicaliën drogen het leder ook uit.

 

Conclusie

Een leren barbecueschort is een hele investering, maar met de juiste verzorging kunt u uw schort vele jaren gebruiken. Het belangrijkste is om je schort droog te houden of langzaam te laten drogen, als het nat is. Wij hebben al een beschermlaag aangebracht, maar u kunt uw schort in de beste conditie houden door regelmatig onze natuurlijke lederwas aan te brengen om vlekken te voorkomen en het leer in optimale conditie te houden. Hoe ouder uw schort wordt, hoe meer karakter het krijgt.

Bent u op zoek naar een echt probleemloos leren schort? Bekijk dan alle schorten in onze premium collectie. Wij hebben dit schortleder speciaal ontwikkeld voor onderhoudsvrij, professioneel en dagelijks gebruik en is uniek in de wereld. Dit schortleder is gemaakt van buffelleer en is superzacht om te dragen, meteen vanaf het begin. Het zal aanvoelen als kleding om te dragen en het zal niet beschadigen als je het opvouwt. Ook heeft het een 100% vlek- en spatwaterdichte coating aan de voorkant, waardoor alle poriën van het leer volledig worden afgesloten. Dus wat u er ook tegenaan gooit, er komen geen vlekken op. Alleen even afvegen is voldoende om dit professionele schort er altijd piekfijn uit te laten zien.